Szótanulás wordoku-val

2013.02.27. 14:59

Mi is az a wordoku.
Hogyha volt a kezetekben már bármilyen keresztrejtvény újság valamikor, akkor valószínűleg találkoztatok már a sudokuval, és ismeritek annak tulajdonságait. Nah már most. A wordoku ugyanez csak szavakkal. (Sok esetben inkább csak betűkkel, de nyelvtanulás szempontjából szavakkal találkoztok majd legtöbbet.) Adott egy 9-9es táblázat, amit úgy kell kitöltenetek, hogy soronként és oszloponként, illetve a 3x3as kis négyzetekben is csak egyszer szerepeljen minden szám, betű vagy szó.

Mégis mért jó ez nyelvtanuláshoz?
Amellett hogy logikai készséget fejleszt, és megdolgoztatja az agyunkat, kitűnően tudunk vele szavakat gyakorolni. Mert ahhoz hogy megtaláld minden szónak a helyét, ahhoz magadban többször is el kell mondanod a szavakat, és hamarabb rögzül. Nyilván ez annak szintén megint kevésbé ajánlott, aki nem szereti a logikai feladatokat, és úgy érzi, hogy csak felhúzza felidegesíti minden ilyen.

Azok a wordokuk, amiket én készítek, mindig szavakkal, és hozzájuk, jelentésükhöz társuló képekkel vannak ellátva, és a táblázatban a megadottaknak egy része képpel látszik, a maradék meg betűkkel a szó. Mért jó ez? Azért, mert a szó mellé vizualizáció is társul, ami segíti később a visszaemlékezést. Az olyan esetekben aminél valami fontos (német-francia stb.. nyelveknél névelők pl.) külön színnel van jelölve az a megtanulni való külön elem is. Van ahol odaírom a magyar megfelelőjét a szavaknak, van ahol nem. Mégis azt ajánlom, bárkinek aki akármelyiket is megcsinálja, hogy az idegen nyelvű szó alá, kisebb (!!!) betűkkel, a magyar jelentését is írja be minden kis rublikába, mert úgy segíti a rögzülést. Illetve bár sokan nem szerettek, én azt ajánlom, hogy legalább egyet-egyet mindegyik szóból ti is rajzoljatok le, ne csak írjatok, mert ha megküzdesz vele, és elgondolkodsz, hogy hogyan is rajzold meg, később arra is hamarabb emlékszel.

Ha van kedvetek, válasszatok a szavakhoz, vagy bármelyik szóhoz valamiképpen illő számot (bármi közöset), és hallgassátok azt folyamatosan mi alatt megfejtitek a keresztrejtvént. Ugyanis így akár a zenéhez is tudjátok majd kötni a szavakat, és ami a legfontosabb, élvezitek, ami által sokkal könnyebben tanultok.

Megcsináltam az összes itteni wordoku-t. Mit csináljak ?
Ha van időd, akkor a számodra fontos, nehezen megtanulandó szavakat küld el nekem, és amint van időm készítek belőle neked rejtvényt. Vagy, készíts magadnak, csak ha nincs sablonod, addig nehéz, utána már könnyebb a meló. Igazából nincs más dolgod, mint egy 9x9es táblázatot szerkeszteni, majd a neten keresel egy sudokut, olyan nehézségűt, amit szeretnél, és a számok helyére egyszerűen az általad választott szavakat, képeket írod, majd ha megszerkesztetted, egyszerűen nekiállsz, és igyekszel megfejteni. J

Ha bármi kérdésetek van ezzel, vagy bármi mással kapcsolatban, továbbra is elértek kommentekkel itt, facebookon az oldalon, vagy e-mailben.
Jó fejtegetést!
Sziasztok

Letölthető általam készített wordokuk : 

d.JPG

névtelen.JPG

barbie _wordoku_english.JPG

Francia:

barbie _wordoku_french.JPG

Német:

barbie _wordoku_deutch.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://knyelvtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr195108288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása