Te és a tanulás

2013.02.19. 12:05

Mindannyian mások vagyok, különbözünk egymástól, más-más erősségekkel, és gyengeségekkel. Ez nagyon fontos a nyelvtanulásodnál is. Ha ismered magadat, és tudod mik az erősségeid, és gyengeségeid, sokkal több mindent tudsz tenni, hogy mégis megbirkózz a feladattal. Kicsit olyan ez, mint a szuperhősöknél. Mindenki segít megmenteni a várost a szörnyektől, de mindenki máshogy csinálja. Más-más képességekkel, és erősségekkel. Vagy épp gyengeségekkel. Stark magának készíti az iron man ruháját, de szinte képtelen csapatban dolgozni. Ugyanez nálunk is megvan. És a másik nagyon fontos dolog. Csak azért mert nem látszik, mindegyikünknek megvan a maga erőssége, és szuperereje. A szuperhősök se viselik mindig a köpenyeiket, vagy pajzsaikat. De attól még megvan az erejük.

avengers.jpg

Az első és legfontosabb dolog, hogy átgondoljuk, hogy milyenek is vagyunk, és az hogy befolyásol minket a tanulásban. Készítsünk listát. Rossz és jó tulajdonságainkról, és azokról a dolgokról, ami érdekel minket. Ide bármi jöhet. Film, hobbi, dal, együttes, állatok, étel, ország, vallás, példaképek. Bármi, csak szedd össze, és legyen meg egy helyen. Mért fontosak ezek.


b1d8395e7ddc27914f55f9181a07fa76.jpgHa megvan a jó-rossz tulajdonság listád, nézd át, mi miben gátol, és miben van a segítségedre, vagy te mit tudsz tenni, hogy az jó legyen. Ha tudod, hogy kevés a szorgalmad, és kitartásod, gondold át, hogy ez mit is jelent. A hosszú leírások, és magyarázatok nem fognak segíteni. Keress blogokat, nyelvtanulásos oldalakat, ahol egy helyen van összeszedve sok anyag, és feladat. Mennyire nagy a lelkesedés, és ez meddig fog kitartani. Ha tudjuk magunkról, hogy mindenbe belekezdünk, de sose csináljuk végig, hamar elszáll a lelkesedés, és ott hagyjuk, keressünk előre játékokat, szórakoztató feladatokat, hogy amikor ott tartunk, hogy már semmi értelme, legyen ami löketet ad. Ha imádunk olvasni, és mindenhova könyvvel járunk, irány a könyvesbolt, és vegyünk idegen nyelvű könyvet. Regényt. Lehetőleg olyat, amit már olvastunk magyarul. Nem árt körbe nézni a neten, utána nézni mit írnak, mennyire nehéz egy-egy könyv nyelvezete nyelvtanuló szemmel. Bátran vessük bele magunkat már az elején. Ha sokat tanulunk, nem árt előre keresgélni szókártyákat, azok jobban passzolnak a stílusunkhoz. Ha soha semmi időnk sincs semmire, a legelején keressünk audio magyarázatokat, példákat, segítséget, amit munkába/hazafele menet is hallgathatunk, és időt spórolunk. Ha versenyző típusúak vagyunk, érdemes keresni egy olyan nyelvtanulásos oldalt, ahol pontokat szerzel, és másokkal összevetheted azt, egy állandó versenyhelyzetet teremt, és motivál. Viszont. Ha hamar kétségbeesünk attól, hogy mások jobbak mint mi, inkább egyedül tanuljunk, és olyan felületet keressünk, ahol magunkat tudjuk ellenőrizni, és látni a fejlődésünket, de nincs versenyhelyzet.

A kedvencek lista. Mért fontos ez ? Mert ez az ami érdekel minket. Ha ilyen témában, oldalon nézelődünk, olvasgatunk, sokkal több szó, kifejezés megmarad,mintha egy nyelvtani szabályt gyakorolunk be példákkal. Fontos felismerni azt, hogy ami érdekel, azt szívesen csináljuk, és amit szívesen csinálunk, az örömet okoz. A nyelvtanulás lényege nem a szenvedés, és gyötrődés, hanem a sikerélmény, az élvezet. Minél több a pozitív hatás, annál könnyebb és gyorsabb a fejlődés.

Célkitűzés, jutalmazás, motiválás
Nem véletlen, hogy a suliban is osztályzás van, vagy munkahelyeken is (jó esetben). Tűzzünk ki célokat, lépcsőket, amiket meg kell másznunk. Ez bármi lehet. Nyelvtani szabályok, egy-egy dal, musical-részlet megértése, film megnézése, könyv elolvasása, rendelés leadása, érdeklődés valami iránt, bármi. Lényeg, hogy változatos legyen, és  tényleg motiváljon. Adjunk hozzájuk jutalmat is, és írjuk melléjük. Egy-egy csoki, kisebb célokhoz, egy áhított regény a nagyobbakhoz. Ez fontos, mert így te egymagad is képes vagy újabb és újabb löketet adni a tanulásodhoz. Ezt a képet, rátehetjük a füzetünkre borítóként, ki a falra, vagy épp a gépen háttérképnek. Lényeg hogy sokszor találkozzunk vele, és mindig lássuk merre is tartunk, és haladunk. Amit megcsináltunk, ne kihúzzuk, vagy áthúzzuk, attól olyan negatív érzetet kelt, pipáljuk ki. Segíthet még az is, ha rajzolunk egy figurát, és azt mindig arra a részre ragasztjuk, ahol épp tartunk. Hogy még jobban szembetűnő legyen, és rögzüljön, hogy igen itt tartok, ez van előttem, és ennyi lépcsőt már megtettem. Nyilván ezt lehet variálni, lókedvelők készíthetnek díjugratáshoz hasonló akadályokat, azokra ráírva a célokat. Lényeg, hogy motiváljon minket, és tényleg hozzánk legyen igazítva. Semmiféleképpen se töltsünk le mások listáját. Semmi értelme. lépcső.JPG

Merj álmodni! avagy "Heart in the box"
Még mindig az a baj, hogy nem merünk álmodni. Nem merünk nagyokat álmodni. Pedig ahhoz hogy sikeresek legyünk, ahhoz ez kell. Nem vagyunk ugyanolyanok, akkor mért elégednénk meg ugyanazokkal a dolgokkal, célokkal, amit bárki más is kitűzhet magának ? Merjünk álmodni, kívánni, és valami óriásit akarni. Grace klinikában van egy rész. Ahol egy szívet egy dobozban tartanak, és ver a szív. Christina meg kap egy lehetőséget, hogy összeírja milyen műtéteket akar elvégezni, és akkor a felettese ha tudja elintézi neki az egyiket. És ő csak ír, és ír, és minden szokványos, nehéz, de szokványos eljárást, és műtétet felsorol. A sebészeti főnök átnézi, és ő szól rá, hogy használja a kulcsot. A kulcsot a megoldáshoz, ami maga a szív a dobozban. (heart in the box) Az is szinte egy csoda, és az kell hogy motiváljon, mikor célokat tűzünk ki, és álmokat készítünk. Így tessék célt kitűzni ! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://knyelvtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr325088368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása